Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Ο φωτογράφος και άνθρωπος Γιάννης Καφκάς

Ο νέος άνθρωπος που παλεύει γιά τη ζωή του μετά από τα άγρια χτυπήματα στο κεφάλι από αστυνομικούς κατά την  διαδήλωση την ημέρα της πρόσφατης γενικής απεργίας, ο Γιάννης Καφκάς, είναι ένας  φωτογράφος που "συνάντησα" πριν μερικούς μήνες στο φωτογραφικό φόρουμ DPGR.
Το DPGR είναι ο μεγαλύτερος φωτογραφικός  ελληνικός ιστότοπος όπου συναντιούνται  μερικές χιλιάδες,ερασιτέχνες κυρίως, φωτογράφοι εκθέτοντας τις φωτογραφίες τους  ανταλλάσσοντας απόψεις και εμπειρίες, αντλώντας ταυτόχρονα γνώση για τη Φωτογραφία.
Μέσα σε κάποιο θέμα λοιπόν που αφορούσε τη φωτογραφία δρόμου, ένα μέλος ψάχνει τρόπο γιά να κάνει μία φωτογράφιση που θεωρεί επικίνδυνη.  Ο Γιάννης Καφκάς λέει την δική του άποψη.


Μέλος Α :
ψαχνω παρεα, εμπειρο οδηγο μηχανης να βγουμε να φωτογραφισουμε λιγο βραδυ αθηνα και υποκοσμο. Ο ενας θα οδηγει ο αλλος θα τραβαει..και εναλλαξ....αλλα και με τα ποδια σε καποιες περιπτωσεις.


Μέλος Β :
Για ποιές περιοχές σκέφτεσαι; Είναι επικίνδυνο γιατί θα δίνεις εύκολα στόχο. Συνδυασμός μηχανής + φωτογραφικού εξοπλισμού φαντάζει πολύ ύποπτο.


Μέλος Α :
δε ξερω παιδες .. μηχανη, φωτογραφικη...κρανος... κρυμμενη πινακιδα και καποιο λοστο μεσα απ το μπουφαν για τα δυσκολα, καπως ετσι το σκεφτομαι.
Δημαρχειο, μεταξουργειο, γυρω απο ομονοια, πατησια/αχαρνων κλπ... πορνες, νταβατζηδες, πρεζονια, κλεφτρονια ..οτι βρουμε.
Θα χρειαστει θρασσος ομως, και φανταζομαι θα χρειαστει να σταματαμε μπροστα απ το θεμα και να του τραβαμε φλασια στη μουρη και μετα γκαζι και φυγαμε.



Γιάννης Καφκάς :
Λυπάμαι αν θα ακουστώ αυστηρός, αλλά η αντιμετώπιση εξαθλιωμένων ανθρώπων ως "άγριων θηρίων"  σε κάποιου είδους "αστικού σαφάρι" μου ακούγεται τουλάχιστον αηδιαστική. Αν για κάποιο λόγο θες να "μιλήσεις"  φωτογραφικά για αυτούς τους ανθρώπους (παρ' ότι και αυτό χωράει συζήτηση) προσπάθησε να τους προσεγγίσεις να αλληλεπιδράσεις και ίσως να κατανοήσεις τον κόσμο τους και την κατάσταση τους. Αν θες πραγματικά να φωτογραφίσεις "υπόκοσμο" δεν θα χρειαστείς ούτε μηχανή μεγάλου κυβισμού ούτε καλυμμένες πινακίδες. Θα πρέπει απλά να πας σε γραφεία "μεγαλοεπιχειρηματιών"-μαφιόζων ή ακόμα και κάποιων πολιτικών ή στα κυριλέ κλαμπ που συχνάζουν....αλλά φαντάζομαι αυτοί δεν είναι και τόσο εύκολο θήραμα.
 Αν απλά έχεις ανάγκη να αναβάσεις την αδρεναλίνη σου κάνε πτώση με αλεξίπτωτο.










Φωτογραφίες: Γιάννης Καφκάς
Προσωπικό blog:  http://www.diffusedlight.blogspot.com/

3 σχόλια:

  1. Περίμενα, Μιχάλη, ανάρτησή σου για τον Γιάννη Καφκά.

    Πολύ καλή η επιλογή τόσο του κειμένου - σε δυο γραμμές αποκαλύπτεται η άποψη, η συγκρότηση και το ήθος του Γιάννη - όσο και των φωτογραφιών.

    Είχα διαβάσει τη συγκεκριμένη συζήτηση στο dpgr αλλά δεν είχα συγκρατήσει ονόματα. Τον Γιάννη δεν τον ήξερα, τον έμαθα - με τραγικό τρόπο - το βράδυ της Τετάρτης. Και μετά πληροφορήθηκα και για την φωτογραφική του ιδιότητα.

    Ας ευχηθούμε περαστικά στο παιδί.
    Και ας κοιτάξουμε και λίγο τις δικές μας μούρες στον καθρέφτη.

    Γιατί ο Γιάννης Καφκάς, με τις φωτογραφίες, τον λόγο και κυρίως την δράση του ξεμπρόστιασε τον (άλλου λίγο και άλλου πολύ) ωχαδελφισμό μας και κυρίως την πολύ διαδεδομένη και πολύ πρόστυχη άποψη / στάση του "...εμένα με ενδιαφέρει αποκλειστικά η φωτογραφία" (σώπα καλέ...) ή του "...αφήστε τα αυτά, μιλήστε με τις φωτογραφίες σας".
    Ε, ο Καφκάς δεν τους έκανε τη χάρη, να μην τους την κάνουμε ούτε εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aπό το site του Πιτσιρίκου: http://goo.gl/sKlzR

    Έκκληση για πληροφορίες για τον τραυματισμό του Γιάννη Καυκά από την οικογένειά του

    Μετά την επίθεση που δέχθηκε ο Γιάννης Καυκάς την 11η Μαίου 2011 κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στο κέντρο της Αθήνας, κάνουμε έκκληση για συλλογή φωτογραφικού υλικού, video και οποιασδήποτε πληροφορίας μπορεί να σχετίζεται με την υπόθεση. Παρακαλούμε πολύ για την άμεση αποστολή ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ υλικού έχει καταγραφεί κατά τη διάρκεια της πορείας από το Σύνταγμα με κατεύθυνση τα Προπύλαια. Θα επιθυμούσαμε να μη δημοσιευθεί το εν λόγω υλικό.

    Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6984276857

    e-mail: kafkasphotos@gmail.com

    Ευχαριστούμε πολύ

    Η οικογένειά του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νίκο, χάρηκα πολύ που η ανάρτηση αυτή λειτούργησε ακριβώς όπως θα ήθελα. Τα όσα λες, είναι η ουσία.
    Ηρακλή, έκανα share την έκκληση στο facebook μήπως και βρεθεί το φωτογραφικό υλικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή