Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Το λάδι της χρονιάς


     Έφτασε η εποχή που μαζεύουμε το οικογενειακό λάδι της χρονιάς. Ο καιρός στο Βαρθολομιό ήταν φέτος ο καλύτερος σύμμαχος και το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την καλή μας διάθεση  τα έκαναν όλα εύκολα. 
    Ασχολούμενοι κάμποσα χρόνια με τη συλλογή ελιάς, το συμπέρασμα είναι ότι η τιμή του τελικού προϊόντος, του λαδιού, γιά τον παραγωγό, είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με τα έξοδα και τον κόπο που απαιτούνται. Είναι βέβαιο πως από καθαρά οικονομική-λογιστική άποψη, θα συνέφερε να αγοράσουμε το λάδι μας από το ελαιοτριβείο, να κάνουμε την ωραία εκδρομή μας και να επιστρέψουμε ξεκούραστοι. Επειδή όμως δεν είμαστε "λογιστές", θα επιλέγουμε πάντα όσο βαστάμε, να περνάει από τα χέρια μας ο καρπός μας και να τον βλέπουμε να μετασχηματίζεται σ' αυτό το υπέροχο μυρωδάτο και αγνό λάδι, το δικό μας λάδι!





Πρωί στο κτήμα. 
Συμβαίνουν πράγματα στον ουρανό αρκεί να κοιτάς ψηλά ! Σχηματισμοί σύννεφων, παρέα με ίχνη αερογραμμών και μαχητικά F4, παίζουν ένα οπτικό παιχνίδι πάνω απ' το κεφάλι σου.









 Η πρωινή υγρασία, κάνει το γρασίδι να λαμπυρίζει από τις πλάγιες ακτίνες του ήλιου και τώρα είναι που αρχίζει η δουλειά.





    Τα γερμανιδάκια γειτονόπουλα, ο Μπρούς και η Τζένιφερ που οι γονείς τους εδώ και πολλά χρόνια επέλεξαν την Ελλάδα και το Βαρθολομιό σαν τον τόπο μόνιμης διαμονής τους, ξέρουν από δουλειά αλλά και από παιχνίδι ! 

  










      Η νύχτα έρχεται νωρίς. Μετά τις πεντέμισυ το απόγευμα η δουλειά σταματάει και έρχεται η στιγμή γιά ξεκούραση, φαγητό και μιά κοντινή βόλτα. Η πανσέληνος κάνει τη νύχτα μέρα και τα σύννεφα δυσκολεύονται να την σκιάσουν.












   Την επόμενη μέρα ξεκινάμε πάλι και ο Γιάννης γνήσιο τέκνο του μπαμπά του, κάνει ένα γρήγορο σερφάρισμα πριν τη δουλειά και με την ευκαιρία, μας λέει και την πρόβλεψη γιά τον καιρό.













Να και το αποτέλεσμα του κόπου ! Το σύγχρονο ελαιοτριβείο του Σούλη με τους καταδεκτικούς και ευγενικούς ανθρώπους του, επεξεργάζεται τον καρπό μας και μας δίνει το τελικό προϊόν, ένα πανέμορφο στην όψη και υπέροχο στην γεύση ελαιόλαδο !

Νά 'μαστε καλά, και του χρόνου ! 



7 σχόλια:

  1. Δεν έχεις ιδέα αγόρι μου από λάδι. Λάδι της SIEMENS έχεις δοκιμάσει ? Λάδι Μητσοτακέικο έχεις δοκιμάσει ? Δες που και η Ντορούλα έκανε νέο κώμα με σήμα την ελιά ! Νομίζεις πως είναι τυχαίο ? Δεν έχει τον συμβολισμό του και την σημειολογία του ? Κάθεσαι και σύ και παλεύεις γιά δυό ντενεκέδια λάδι από το Βαρθολομιό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση Μιχάλη (ειδικά για εμάς τους βόρειους το λάδι είναι εξωτικό προϊόν) και μερικές πολύ καλές φωτογραφίες. Θα σου πρότεινα να το ανεβάσεις και στο dpgr (στην αφηγηματική φωτογραφία) για να το δουν περισσότεροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κακά τα ... ψώματα, το κρητικό λάδι (εκτός εισαγωγικών και με απάλειψη επιθέτων στυλ "Μητσοτακέικο" κλπ) είναι το καλύτερο!
    (χε, χε, αν δεν παινέψεις το σπίτι σου ...)

    Χαλάλι ο κόπος σου ρε Μιχάλη, για το λιομάζωμα και τις φωτό και καλοφάγωτο!
    (έρχονται δύσκολοι καιροί)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΝΤΕ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΚΑΛΟΦΑΟΤΟ ΟΠΩΣ ΛΕΝ ΣΤΟ ΤΖΑΝΤΕ
    (ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΛΟΦΑΓΩΤΟ)
    ΘΟΔΩΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δηλαδή βρε Μιχάλη, οι άλλοι μαζεύανε ελιές και συ τραβούσες φωτογραφίες;
    Ο.κ, πλάκα κάνω. Άλλωστε, υπάρχει και φωτογραφικό τεκμήριο περί του αντιθέτου. Και του χρόνου νάσαστε καλά, τα δέντρα να καρπίζουνε κι εμείς νάμαστε γεροί.

    Ορισμένες είναι πολύ καλές, κυρίως όπου πλησίασες κοντά. Ειδικά αυτές του Γιάννη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Nikos Xentes έχει δίκιο, οι άλλοι μαζεύανε ελιές και ο Μιχάλης τραβούσε φωτογραφίες. Το φωτογραφικό τεκμήριο είναι στημένο.....ΧΑ,ΧΑ,ΧΑ
    Να είσαστε καλά, να μπορείτε να μαζεύετε το λάδι της χρονιάς όλης της οικογένειας, η οποία όσο πάει και μεγαλώνει (ε! Μιχάλη?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμη (!) δυσκολεύτηκα να σε καταλάβω !
    Ναι πράγματι, μεγαλώνει η οικογένεια :)
    Ευχαριστώ για τις ευχές και... Welcome !

    ΑπάντησηΔιαγραφή