Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Άνδρος, Χώρα

















7 σχόλια:

  1. Πέρασες καλά τουλάχιστον, η σε ξεμάλλιασε ο αέρας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τις δύο πρώτες μέρες είχε σχεδόν άπνοια. Μετά έως και σήμερα, 6άρια και 7άρια συνέχεια και το βράδυ. Μιλάμε γιά πολλά μεγαβάτ χαμένη ενέργεια!
    (Αλήθεια, τι γίνεται με αυτή την πράσινη ανάπτυξη και τις ήπιες μορφές ενέργειας; Που είναι οι ανεμογεννήτριες που θα έπρεπε να σκιάζουν τον ήλιο;}

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μην το μελετάς το τελευταίο, γιατί αν γίνει πραγματικότητα, ξέχασε το κυκλαδίτικο νησί (ή τα νησιά) που ήξερες!

    Έτσι κι αλλιώς στην πλήρη άπνοια, ή αντίθετα στα πολλά μποφώρια οι Α/Γ δεν δουλεύουν!
    Τα ΑΠΕ έχουν "στοχαστικότητα", (google it) μέγεθος ανεξάρτητο της ζήτησης φορτίων.

    http://tinyurl.com/3qecx9t

    Πρόκειται περί πολύ πονεμένης ιστορίας ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γενικά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προωθούνται σαν η "μαγική λύση" που θα τα διορθώσει όλα.
    Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
    Αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ομορφιά των τοπίων μας, πρέπει να κατασκευάσουμε αιολικά πάρκα με πολλή προσοχή, και καλό και συνολικό σχεδιασμό. Επίσης, οι ανεμογεννήτριες παράγουν ενέργεια όχι κατ' ανάγκη όταν τη χρειαζόμαστε, αλλά όταν φυσάει, και επειδή δεν μπορούμε να βασιστούμε σ' αυτές, αναγκαζόμαστε ούτως ή άλλως να έχουμε τα θερμοηλεκτρικά αναμμένα. Παρόλα αυτά τα γνωστά προβλήματα, υπάρχει μια τεράστια κίνηση αλόγιστης εγκατάστασης όσο γίνεται περισσότερων ανεμογεννητριών, βιαστικά, σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της χώρας. Το κόστος αυτής της υποτίθεται "καθαρής" ενέργειας είναι τεράστιο και πληρώνεται από τους πολίτες με τη μορφή επιδοτήσεων, που τελικά αποτελούν τεράστια κέρδη για λίγες εταιρείες.

    Καλές διακοπές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καμία αντίρρηση σε όσα λες αν μιλήσουμε στη βάση του ποιές υποδομές υπάρχουν σήμερα και ποιός σχεδιασμός υπάρχει γιά το μέλλον διότι τίποτε απ' αυτά, δεν εγγυώνται την σωστή εκμετάλευση των ΑΠΕ. Είναι όμως εντελώς διαφορετικά αυτά που περιμένει ένας προβληματισμένος πολίτης που ψάχνεται από αυτά που βλέπει να (μην) γίνονται.
    Θεωρείται αυτονόητο ότι είναι άχρηστη μία πηγή ενέργειας αν δεν υπάρχουν τα φορτία που θα δεχθούν άμεσα αυτή την ενέργεια. Τι θα γινόταν όμως αν γιά παράδειγμα η "άχρηστη" ενέργεια των ΑΠΕ, διοχετευόταν σε υδροηλεκτικούς σταθμούς ώστε να ανεβαίνει το νερό σε υψηλότερο επίπεδο έτσι ώστε να αποκτήσει δυναμική ενέργεια η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως κινητική όταν ακριβώς χρειάζεται κατά τις αιχμές της κατανάλωσης;

    Οι σφόνδυλοι είναι οι γνωστές μας σβούρες που παίζαμε μικροί και που έχουν ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό: Μπορούν να αποθηκεύσουν τεράστια ποσά κινητικής ενέρειας περιστρεφόμενοι. Αν περιστέφαμε σφονδύλους με ηλεκτρική ενέργεια από τις ΑΠΕ, θα μπορούσαμε να την χρησιμοποιήσουμε μετά, όταν θα χρειαζόταν, γιά να μετατρέψουμε την κινητική σε ηλεκτρική.

    Τα νησιά του Αιγαίου, πάσχουν μόνιμα από λειψυδρία. Η αφαλάτωση του θαλασσινού νερού, απαιτεί τεράστια ποσά ηλεκτρικής ενέργειας και η μεταφορά νερού με τάνκερ είναι πάντα προβληματική και ακριβή. Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών θα έδινε μόνιμη λύση στο πρόβλημα.

    Η παραγωγή υδρογόνου απαιτεί μεγάλα ποσά ηλεκτρικής ενέργειας που αν προήρχετο από ΑΠΕ, θα είχαμε με ελάχιστο κόστος υδρογόνο.

    Υπάρχουν αρκετοί τρόποι γιά να αποθηκευτεί και να χρησιμοποιηθεί ενέργεια υπό διάφορες μορφές όπως δυναμική, κινητική, χημική και άλλες ίσως, έτσι ώστε να δημουργείται ένας τεράστιος πυκνωτής που θα τροφοδοτεί και θα εξομαλύνει τις ανισοκατανομές φορτίων. Ο άμεσος στόχος δεν είναι η κατάργηση των θερμοηλεκτρικών εργοστασίων κάτι απόλυτα ανέφικτο στο ορατό μέλλον, αλλά η όσο το δυνατόν μικρότερη συμμετοχή τους.
    Προυπόθεση γιά τα παραπάνω είναι το πλήρες και ενοποιημένο δίκτυο και φυσικά οι επενδύσεις που δεν θα είναι μικρές αλλά θα κοιτούν στα μάτια το μέλλον που έρχεται πολύ γρήγορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τις ΑΠΕ, υπάρχουν όμως δυο "παρανοήσεις" ή προβλήματα:

    - Η στοχαστικότητά τους (τεχνικά)
    - Η εμμονική λογική της επιδότησης των ΑΠΕ (οικονομικά)

    Η ΔΕΗ ειχε εγκαταστήσει αιολικά από τότε που ήμουν φοιτητής και τα επισκεφτόμουν μαζί με μηχανικούς της - για τη διπλωματική μου - στη Ν. Εύβοια. Τοτε το ηλεκτρικό ρεύμα δεν ήταν προϊόν, αλλά αγαθό και δεν υπήρχε η ελάχιστη υπόνοια για επιδότηση. Η ΔΕΗ τις είχε εγκαταστήσει για εφαρμογές αντλισιοταμίευσης και ακόμα πολλά απ' αυτά τα αιολικά πάρκα της με αυτή τη λογική δουλεύουν καθώς και την κάλυψη των θερινών αιχμών ζήτησης σε αυτόνομα (μη διασυνδεδεμένα) νησιά.

    Δες και αυτό:

    http://youtu.be/f1vLOvvniU4

    και θα επανέλθω ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λόγω έλλειψης χρόνου, τρεις σημειώσεις:

    1. Πέρυσι στην Ηρακλειά είδα παρκαρισμένη πλωτή μονάδα με πάνελς και προπέλα - δεν ξέρω αν είχε και δυνατότητα εκμετάλευσης της ενέργειας του κύματος. ΄Ηταν για την μονάδα αφαλάτωσης. Η οποία όμως ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΘΕΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ. Απ' ότι έμαθα, για να μην θίξει τα συμφέροντα του πλοίου - υδροφόρας. Τυχαίο;...
    2. Στην Φιλανδία, πρωτοπόρα στην αιολική ενέργεια, επανασχεδιάζουν τα πάρκα τους γιατί διαπίστωσαν ότι σε κάποια νησάκια στα βόρεια οι αποικίες των θαλασσαετών έχουν σχεδόν καταστραφεί.
    3. Στην Ελλάδα, παρά την τεράστια κάλυψη, πέσανε όλοι με τα μούτρα στα trackers. Τι απατεωνιά είδα δεν λέγεται, φανταστείτε τα όσα δεν είδα. Είναι πολλά τα λεφτά Άρη.

    Εννοείται ότι σαν τεχνικός και σαν πολίτης είμαι 100% υπέρ των ΑΠΕ. Αλλά... που λέει και ο ozzy.

    ΑπάντησηΔιαγραφή